Uw kozijnen en houtrot: wat uw schilder wel en niet kan doen.

Hout heeft stijl, geeft cachet aan onze woonomgeving en hout isoleert. En de duurzaamheid is hoog. Voor een schilder is er niets mooier dan het perfect afwerken en onderhouden van uw kozijnen, deuren en andere houten elementen. Maar toch…

Er is één eigenschap van hout waar u en wij een vreselijke hekel aan hebben. Een rot-woord dat ons, ondanks uw goede zorgen en ons vakmanschap, allemaal kan overkomen: houtrot.

Voorkomen van Houtrot

Houtrot is te voorkomen door goed buitenschilderwerk, is de algemene opvatting. Dit is helaas slechts ten dele waar. Vocht van bínnen kan ook een oorzaak zijn. Net als foutief aangebrachte ramen. En tenslotte kan het ontstaan vanuit het hout zélf.

Offerte aanvragen

Oorzaken Houtrot.

De lijst van oorzaken is lang…

– Bij de bouw is hout gebruikt dat vochtig was. Na jaren zal dit vocht zich naar buiten willen werken

– Foutief geplaatste beglazing. Bijvoorbeeld in spouwmuren waar het vocht van onderen toegang heeft tot het houtwerk

– Kitvoegen rond beglazing sluiten niet goed af

– Open kieren in het hout, zowel binnen als buiten

– Vochtophoping tussen open verbindingen: bij openslaande ramen bijvoorbeeld

– Oppervlakkig schilderwerk binnen: in onze leefomgev ing produceren we veel vocht, slecht binnenschilderwerk geeft vocht door aan buiten

– Slecht behandelde reparaties in houtwerk

– Slecht onderhouden buitenschilderwerk, waardoor vocht zich gedurende jaren in het hout heeft genesteld

Sluipend monster?

Houtrot is dus, helaas, een sluipend monster. Geen enkele schilder kan voorspellen wanneer houtrot kan optreden. Daarvoor is de lijst met mogelijke oorzaken te uitgebreid. En is de incubatietijd te lang.

Uw onderhoudsbeurt voorziet niet in een bescherming tegen houtrot. Maar natuurlijk is er ook goed nieuws. Nooit meer verrotte kozijnen. Dat kan indien wij de steenvezelprofielen van Ventistone gebruiken. Nadat het kozijn gesaneerd en gerepareerd is worden de houten onderlatten (meest kwetsbare delen van het kozijn) vervangen door deze profielen (keramische neuslatten). Ook complete kozijnen en ramen kunnen bekleed worden met deze profielen. De profielen zijn weerbestendig, rotten niet en zijn (indien gewenst) overschilderbaar. U bespaart op onderhoudskosten op korte en lange termijn.

Ventistone profiel

Herstel van eventueel houtrot is nooit in onze offertes opgenomen, tenzij anders is vermeld. Als tijdens de werkzaamheden blijkt dat er sprake is van houtrot, doen wij voor het herstel hiervan u een aanvullende prijsopgave toekomen.